szukaj w serwisie

Gorące tematy

gorące tematy


najpopularniejsze galerie

najnowsze teledyski

Premiera nowego albumu Gosi Andrzejewicz Premiera nowego albumu Gosi Andrzejewicz

więcej

ORANGE MUSIC POLECA

Kurt Elling na początek Szczecin Music Fest 2014

2014-03-04

inf. pras/fot. mat. pras.

Kurt Elling na początek Szczecin Music Fest 2014
  A A A
 

Artysta wystąpi już 6 marca w Szczecinie. Kurt Elling, laureat nagrody Grammy, jest jednym z najwybitniejszych wokalistów jazzowych na świecie. Przez ostatnie 14 lat niezmiennie zwycięża w najbardziej prestiżowej dla świata jazzu ankiecie magazynu Down Beat.

Natomiast w ankiecie Jazz Journalists Association w kategorii "Najlepszy wokalista" triumfował w ostatnim okresie 8 razy!!! KAŻDY z 10 albumów nagranych przez Kurta Ellinga był nominowany do nagrody Grammy! Przez wiele lat artysta związany był kontraktem z wytwórnią Blue Note, obecnie nagrywa dla Concord.

Płyta „Dedicated To You: The Music of John Coltrane and Johnny Hartman” z 2009 roku, przyniosła mu nagrodę Grammy w kategorii „najlepszy jazzowy album wokalny”.

Baryton Ellinga to nie tylko 4 oktawy, ale przede wszystkim zachwycająca techniczna maestria oraz emocjonalna głębia. Repertuar artysty zawiera zarówno oryginalne kompozycje jak i współczesne interpretacje standardów, które przesycone są improwizacja, scatem, melodeklamacją i poezją.

The New York Times stwierdził: "Elling jest jednym z najwybitniejszych wokalistów współczesnych", "The Washington Post dodaje: "Od połowy lat 90-tych żaden wokalista nie był tak odważny, dynamiczny i interesujący jak Kurt Elling. Jego głos wzlatuje na wyżyny, zaangażowane słowa pokazują sens muzycznej misji - ten artysta reprezentuje prawdziwie kreatywnego ducha w jazzie".

Kurt Elling jest najbardziej znany z vocalese - stylu jazzowego gdzie słowa są śpiewane tam gdzie oryginalnie wystepowały partie instrumentalne. Vocalese różni się tym od techniki scat, że zamiast sylab (np. "bap ba dee dot bwee dee") używa normalnego tekstu.

Elling kontynuuje linię pionierów tego rodzaju śpiewu (Eddie Jefferson, King Pleasure and Jon Hendricks). Ma w swoim dorobku własne słowa do improwizowanych partii wielu instrumentalistów: Wayne Shorter, Keith Jarrett and Pat Metheny.

Artysta znany jest też z tego, że w nowatorski sposób wykorzystuje twórczość wielkich poetów i pisarzy różnych epok: Rumi, Rilke, Neruda, Proust. Poeta Robert Creeley: "Kurt Elling zabiera nas do świata sacrum szczegółu. Jego słowa są pełne treści i poetyckiej siły. Inny poeta, Robert Pinski dodaje: "W sztuce Kurta Ellinga, jazzowy głos daje nowego ducha starej tradycji będącej łącznikiem pomiędzy poezją a muzyką".

W repertuarze koncertu w Szczecinie znajdą się z pewnością utwory z najnowszego albumu “The Gate”. Płytę tę produkował słynny Don Was, a artysta śpiewa na niej m.in. balladę Milesa Davisa „Blue in Green” oraz m.in. covery zespołu King Crimson („Matte Kudasai”), Beatlesów („Norwegian Wood”), Stevie’ego Wondera („Golden Lady”).

Artyście towarzyszyć bedą: Gary Versace (fortepian), John McLean (gitara), Clark Sommers (bas) oraz Kendrick Scott (perkusja).

Wszędzie gdzie się pojawia zachwyca publiczność. Wystapił na wszystkich najważniejszych festiwalach na świecie, a na niektórych był Artystą Rezydującym (Artist-in-Residence), m.in.: Singapore Jazz Festival, Monterey Jazz Festival.

Do ciekawostek w karierze zaliczyć należy udział Ellinga w charakterze gwiazdy pierwszego uroczystego obiadu administracji Prezydenta Baracka Obamy.

Dyskografia:
1995 - Close Your Eyes (Blue Note)
1997 - The Messenger (Blue Note)
1998 - This Time it's Love (Blue Note)
2000 - Live in Chicago (Blue Note)
2000 - Live in Chicago Out Takes (Blue Note)
2001 - Flirting with Twilight (Blue Note)
2003 - Man in the Air (Blue Note)
2007 - Nightmoves (Concord)
2009 - Dedicated To You: Kurt Elling Sings the Music of Coltrane and Hartman (Concord)
2011 - The Gate (Concord)

Kurt Elling
6 marca 2014, Szczecin
Hala Opery, godz. 20:00

Bilety: www.bilety.fm, www.eventim.pl , salony Empik, Media Markt i Saturn Planet w całej Polsce

Więcej informacji: www.szczecinmusicfest.pl

oceń
0
0
Podziel się
  • Skomentuj
  • WP
  • FB

Korzystanie z komentarzy FB oznacza akceptację regulaminu

REGULAMIN

Ten materiał nie ma jeszcze żadnej opinii. Twoja może być pierwsza!