szukaj w serwisie

Gorące tematy

gorące tematy


więcej o...

23 MajaNajnowsze wiadomości

23 Maja Najnowsze plotki

Edyta Górniak - My

Ale to już było
2012-02-21, autor: Anna Szymla, megafon.pl
  A A A
 

- Nowy album Edyty Górniak otwiera przestrzeń dla emocji, wyobraźni i przemyśleń - zapowiada wydawca. - Muzyka, oparta na nowoczesnym, elektronicznym brzmieniu. Cóż...

Niestety, żadne z tych stwierdzeń nie jest prawdziwe. Może poza tymi przemyśleniami. Zastanawiam się bowiem, co skłania skądinąd utalentowaną wokalistkę do nagrywania tak miałkich i słabych muzycznie płyt.

Na pewno jest lepiej niż na "E.K.G", acz o to w końcu nie tak trudno. "My" to rzecz popowa, taneczna, choć z kategorii "ale to już było". Dużo tu elektroniki, jednak niekoniecznie nowoczesnej. Zwyczajnej, europejskiej, takiej, jaką znamy od lat z rozmaitych letnich hitów i popowych produkcji. Dominują gładkie, szybujące, płaskie syntezatorowe brzmienia, czasem pojawia się jakiś agresywniejszy bit i "niemiecki" rytm ("Consequences") oraz zniekształcony, przefiltrowany przez różne zabawki wokal (po co taki zabieg u kogoś, kto umie śpiewać?). Oczywiście nie brakuje też ballad - czasem mniej ("Tafla") czasem bardziej elektronicznych ("Obudźcie mnie").

Najgorzej, że choć nie jest to ani nowoczesna produkcja, a emocji też niewiele (chyba, że ktoś myli puste wzdychanie z emocjami), same piosenki są boleśnie przeciętne. Podobne do siebie, niezapadające w pamięć, nijakie, a jak już zwracają uwagę to dlatego, że natrętnie przypominają coś, co już znamy.

Ocena: 2,5

Edyta Górniak - "On The Run"

ZOBACZ WIĘCEJ TELEDYSKÓW EDYTY GÓRNIAK




Anna Szymla, megafon.pl
oceń
16
31
Podziel się
  • Skomentuj
  • WP
  • FB

Korzystanie z komentarzy FB oznacza akceptację regulaminu

REGULAMIN
Ocena: +2 [2]
~Kaganko [2012-12-28 10:46]

Płyta Edyty jest najlepsza. Mam 55 sztuki i ciagle słucham.... jerzdźe na jej koncerty, kocham ją

odpowiedz

Ocena: +5 [5]
~Karolina_. [2012-10-15 15:00]

Nie zgadzam się z opinią zamieszczoną wyżej. "My" to świetny Album . Artystka wiele razy podkreślała, że jest to Płyta nie dla każdego. Jak widać osobie, której pisała tę "recenzję" nie podoba się, co od razu nie znaczy, że Płyta jest słaba czy coś w tym stylu. Może po prostu nie każdy jest na tyle dojrzały, aby zrozumieć sens i znaczenie słów zawartych w Utworach.

odpowiedz

Ocena: +8 [8]
~nike [2012-07-18 19:36]

"Find Me" "Obudźcie mnie" "Teraz - tu" "(Let's) Save the World" "Tafla" "Dzisiaj dziękuję" "Consequences" "Nie zapomnij" "On the Run" "Perfect Heart" "Sens-is" I Love it!!!!! I Love it!!!! I Love it!!!!

odpowiedz

Ocena: +9 [9]
~LaBlancanieves [2012-07-18 19:17]

Po co się przejmować recenzjami, dziennikarze piszą nie z pasji czy przekonania, to tylko czysta manipulacja, dla nich liczy się tylko to w jaki sposób uatrakcyjnić artykuł i aby jak największa liczba czytelników była zadowolona, ponieważ popularność Pani Górniak nie jest już tak wielka jak za czasów "The Eurovision Song Contest 1994" piszę się o niej źle, gdyby zachwyt wsród ludzi jej osobą był nadal tak duży to napisaliby świetną recenzję, jak na przykład o nowej płycie Pani Kozidrak. Płyta bardzo udana, a Pani Górniak pozostanie na zawsze legendą jeśli chodzi o muzykę POP pochodzącą z Polski, jeszcze nikt z naszych piosenkarzy nie dorównał jej (na skalę światową), może poza Kamilem Bednarkiem, ale to nie ten sam rodzaj muzyki i inna publiczność. Uwielbiam muzykę Pani Górniak i nie uważam że "to już było", wystarczy spojrzeć wstecz o kilkanaście lat, żaden z albumów Pani Górniak nie był taki sam, zawszę udawało się stworzyć coś świeższego i innego niż poprzednio. Czym ma się Polak pochwalić za granicami kraju jak nie wspaniałym głosem i talentem Pani Górniak.

odpowiedz

Ocena: -6 [12]
~Haxo [2012-07-18 18:24]

Fakt, to jest słabe. Nie ma co się obrażać na recenzenta, jeśli pisze szczerą prawdę. Piosenki nie dało się dosłuchać do końca i irytują mnie komentarze typu "teledysk jest na światowym poziomie" - gdzie ten poziom, się pytam?

odpowiedz

Ocena: +3 [23]
~łukasz [2012-04-06 17:49]

Bardzo przykro czyta sie recenzje osoby ktora nie ma za grosz gustu muzycznego i smaku. nie zdziwiło mnie rowniez wypowiedz pana Kozyry bo wkoncu on taki juz jest. czyli bezguscie i deptanie polskiej muzyki do granic mozliwosci. Całkowicie nie zgadzam sie z opinia tej recenzji. Pozdrawiam.

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

Ocena: +9 [17]
~Paweł [2012-07-11 23:31]

Ta "recenzja" jest prawdziwą błazenadą i skandalem. Mam nadzieję, iż odpowiedziała pani przed swoim kierownictwem za tę manipulację i katastrofę dziennikarską, którą pani popełniła. O tym, że Edyta Górniak ma pod górkę z mediami w Polsce wiadomo nie od dzisiaj, ale nie przypuszczałem, że ktoś tak bezczelnie wyszydzi jej płytę posługując się "paramuzycznymi", wyrywkowymi argumentami. Każdego odbiorcę zachęcam do indywidualnej oceny. Osobiście nie należę do wyznawców Pani Edyty, choć z racji jej talentu i osiągnięć na zachodzie, zawsze odnosiłem się do niej z ogromnym szacunkiem. Nowa płyta daje radę. Zwyczajnie, bez zbędnych słów i złośliwości, to dobra płyta popowa, która nie trąci miałką komercją, a jednocześnie nie jest archaicznym Dotykiem z I połowy lat 90. Edyta odzyskała w tej produkcji wolność i swobodę artystyczną co wyczuwalne jest w każdej frazie, lekkości i różnorodności w jaki śpiewa. Polecam.

odpowiedz

Ocena: -3 [11]
~Ewka [2012-04-10 16:13]

Przykro się rozczarowałam.Nie kupię tej płyty.A tak w ogóle,to co się stało z Górniak?Jakaś niezdrowa maniera? To była przecież świetna wokalistka.Szkoda.

odpowiedz

Ocena: -5 [7]
~DJ MAREK OLSZTYN [2012-04-07 18:19]

NAPEWNO JEJ NIE BĘDĘ LANSOWAŁ ,NO BO PO CO

odpowiedz

Ocena: 0 [10]
~kris7730 [2012-04-07 17:29]

przeciez sama powiedziala na lamach prasy i telewizji ze nie liczy sie z glosami krytykow i fanow miala wydac to wydala co wypadlo a ze wypadlo slabiutenko to ja wcale nie obchodzi jej chodzi tylko o kase i onic wiecej a takim podejsciem do sprawy znajdzie sie na samym dnie kidys mowila ze pracuje w tym biznesie bo kocha spiewac i dzielic sie tym z fanami adzis to inna bajka ona sie zmienila nie do poznania mowia jej przyjaciele i rodzina taka wokalistka powinna dawac przyklad jaka droga podazac w tym biznesie mlodym artystom a ona co robi wystepuje w jakis show a powinna zajac sie tym co najlepiej potrafi czyli spiewaniem

odpowiedz

Ocena: +9 [15]
~aga [2012-04-07 16:42]

recenzentka nie przesłuchała tej płyty w całości... bo płyta jest świetna!!! na miarę DOTYKU.... a ci co krytykują to może najpierw niech posłuchają zamiast wylewać swoje frustracje... żałosne jak MY Polacy zamiast cieszyć się z sukcesów naszych rodaków tylko krytykujemy.....

odpowiedz

Ocena: -2 [14]
~Telewidz [2012-04-07 15:08]

Mnie to nie dziwi,że nowa płyta Edzi to lipa,przecież na okładce sama Edzia łapie się za głowę ,że takie g.... o wydała!.

odpowiedz

Ocena: -2 [36]
~Ewka [2012-02-22 11:00]

Przestańcie sie czepiać autorki recenzji-bo sie osmieszacie. Płyta jest słaba-Edzia chyba bardzo sie meczyła nagrywajac ja. Mnie jej fanke od lat rozczarowała. Taka jest prawda-płyta słaba i tyle.

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

Ocena: +2 [18]
~Halina [2012-04-06 19:38]

Wspaniała !!! Dlaczego komuś zależy na psuciu wizerunku artystki ?! Konkurencja zazdrości chyba i to na tyle tej recenzji.

odpowiedz

Ocena: +4 [18]
~ja [2012-04-06 17:27]

7dni myslala co napisac :) lepiej wiecej juz nic nie pisz bo wstyd robic jako dziennikarka.

odpowiedz

Ocena: +11 [21]
~Piotr [2012-03-01 00:56]

Autorka recenzji skompromitowała się całkowicie oraz straciła swoją dziennikarską wiarygodność. Pozostaje współczuć poziomu polskich mediów i jakości "dziennikarzy".

odpowiedz

Ocena: +4 [22]
~exFan [2012-02-27 18:41]

Jako wieloletni fan Edyty muszę przyznać,że jestem mega rozczarowany i zasmucony ta produkcją.To mogła by być płyta jakiejś debiutantki która dopiero wchodzi w ten biznes i ma prawo do pomyłek,ale nie płyta uznanej divy z najlepszym głosem w PL.To już Marina nagrała lepszą płytę,a nie ma nawet 1/100 możliwości wokalnych Edyty.Stało się coś bardzo złego uważam,albo Edyta straciła czuja/a w ogóle kiedykolwiek go miała?/albo ktoś z Jej doradców ewidentnie żle Jej życzy.Smutno mi Boże...

odpowiedz

Ocena: -1 [17]
~SUPARTON [2012-02-26 03:40]

serdecznie pozdrawiam panią edytę i dziękuje że mamy tak zdolną ARTYSTKĘ ,myślę że tylko osoboby zaszufladkowane nie doceniają tak piękne nagranego albumu pani Edytki ,jest Pani perfekcjna i boi sie zmian dla mnie bomba ,czekam na następna porcję tak dobrej muzyki pozdrawiam ROBERT

odpowiedz

Ocena: +4 [20]
~net-reader [2012-02-25 15:53]

Pani Szymla, czy jest pani na garnuszku Pana Kozyry? A moze 3 w 1, czyli: glucha, slepia i zacietrzewiona jak ow Pan?

odpowiedz

Ocena: +6 [22]
lukaspolaco [2012-02-24 21:34]

co za nieobiektywna recenzja. Pani miala zly dzien i wszystko jest na nie. Plytka jest nowoczena i latwo wpadajaca w ucho. Moj favotyt/ FIND ME, CONSEQUENCES

odpowiedz