szukaj w serwisie

Gorące tematy

gorące tematy


więcej o...

23 MajaNajnowsze wiadomości

23 Maja Najnowsze plotki

Gienek Loska Band - Hazardzista

Cudowny prawdziwek
2011-11-14, autor: Lesław Dutkowski, megafon.pl
  A A A
 

Zwycięzca "X-Factor" spełnił swoje wielkie marzenie - nagrał płytę. Jest ona taka, jak sam Gienek Loska, którego zdążyliśmy dość dobrze poznać - szczera i poruszająca.

Skromny i charyzmatyczny muzyk pochodzący z Białorusi zaśpiewał i zagrał ze swoimi kolegami z zespołu muzykę, którą przez lata sam prezentował "na stricie" i od czasu do czasu w różnych programach rozrywkowych. Rządzi więc blues, zmieszany z rockiem, a także southern rock. Do tego Gienek wraz ze swoim przyjacielem Makarem (Andrzej Makarewicz), kompozytorem lub współkompozytorem większości numerów, z którym przed laty przyjechał do Polski, dodali fajnie zinterpretowaną na rockowo tradycyjną pieśń białoruską i rosyjską.

Jest w tych piosenkach coś, co sprawiło, że Loskę pokochały miliony - prawdziwe i poruszające opowieści o życiu. To głównie historie o tym, co Gienkowi przytrafiło się w życiu. A - jak wiemy z wywiadów - przytrafiło mu się sporo niemiłego. Wielki szacunek, że miał siłę, by się podnieść i w wieku 36 lat zadebiutować w takim stylu. To ewenement w rodzimym muzycznym biznesie. W tym wieku raczej ogłasza się koniec kariery lub dłuższą w niej przerwę, niż początek. A Gienek zaczyna działać w sposób, do jakiego przez lata dążył, który dany mu został dzięki wygraniu "X-Factor". Nie dał zrobić z siebie małpy, za co ponownie mój szacunek, choć założę się, że namawiano go na przeróżne dziwaczne akcje.

Część piosenek z "Hazardzisty" już dobrze znamy, bo Gienek grywał je na ulicach, a masa plików z nimi została zamieszczona w sieci (choćby ze znakomitą "Duszą"). Dla większości zaskoczeniem nie będzie więc, że na płycie słychać i Lynyrd Skynyrd, i The Allman Brothers Band, i Led Zeppelin, i Doobie Brothers, i Dżem z Ryśkiem Riedlem, i Czesława Niemena. Że poza fajną gitarą jest też fortepian i Hammondy. Że brzmi to wszystko naturalnie (brawa dla Macieja Muraszko), pozbawione jest sztuczności. Że jest tak autentyczne, że w świecie wszechobecnego plastiku wydaje się wręcz z innej planety. No i ten głos Gienka, który na pewno niejednej i niejednemu łzy z oczu wyciśnie. Raz koegzystuje z Maćkiem Maleńczukiem w adaptacji bluesa Willego Dixona "Can't Judge Book".

Loska opowieści i proste prawdy o życiu przekazuje nam w sposób, obok którego nie powinno się przejść obojętnie, które są uniwersalne i na pewno trafią do różnych pokoleń. Bardzo się cieszę, że w końcu nagrał płytę z zespołem. Liczę na wiele kolejnych. Gienek to cudowny prawdziwek.



Lesław Dutkowski, megafon.pl
oceń
220
19
Podziel się
  • Skomentuj
  • WP
  • FB

Korzystanie z komentarzy FB oznacza akceptację regulaminu

REGULAMIN
Ocena: +5 [5]
~remco [2011-12-06 10:59]

GLB gratuluję, pokazaliście swoje ogromne możliwości, Gienek jak zwykle świetny, trochę wam poczyścili płytę "spece" z wytwórni ale na koncertach słychać moc

odpowiedz

Ocena: -7 [11]
~tomasz [2011-12-03 16:13]

Płyta bardzo kiepska faktycznie wokal do bani, beczy w pewnych momentach ze nie da się tego słuchać.Jakieś wysilone zniekształcanie końcówek tekstu masakra co to jest?Byłem kiedyś na jednym z koncertów plenerowych było by ok gdyby nie dźwiękowiec ,ja bym go zwolnił.

odpowiedz

Ocena: +7 [7]
~bąbel [2011-12-02 22:15]

gitarzysta i klawiszowiec to mają tam jakiś turbo napęd, świetny skład kapeli, sprawdziłem eee no , szacun!

odpowiedz

Ocena: -13 [19]
~dawid [2011-12-02 12:11]

plyta jest cienka jak loska ze swoim przepitym glosem kto recenzja grubo naciągnięta

odpowiedz

Ocena: -5 [13]
~vanilka133 [2011-11-28 12:38]

Po przesłuchaniu całej płyty muszę stwierdzić, że każdy sms wysłany na wygraną GL to był sms zmarnowany.O ile warstwa tekstowa płyty jest wybitna to już melodyjnie i wokalnie wypada ojjj dużo gorzej.Wydaje mi się, że w programach na żywo zdecydowanie lepiej Gienek śpiewał.Męczy słuchacza wymuszonymi przedłużanymi jękami.Wokal często nie pasuje do melodi i odnoszę wrażenie fałszu.Gdyby nie piosenki po angielsku i DUSZA to była by płyta jednowymiarowa, jednostajna a tak jest tylko monotonna.Może Gienek obroni się drugą płytą bo jak narazie mnie nie przekonał.Pozdrawiam

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

Ocena: +6 [12]
~Ewa [2011-11-23 23:07]

Po kilku dniach powtórnie przeczytałam recenzję i ... wzruszyłam się (tak zwyczajnie). W temacie płyta powiem tylko - C z a p k i z g ł ó w. Mega perełka.

odpowiedz

Ocena: +4 [10]
~Janek [2011-11-23 21:44]

Gienek jest świetny!!!!

odpowiedz

Ocena: -14 [24]
~kano [2011-11-22 12:03]

Skromny (...) muzyk? Dlaczego kłamiecie? On nie ma w sobie skromosci a pychę, obraza ludzi na ulicy i w necie.

odpowiedz

pokaż 5 ukrytych odpowiedzi

Ocena: +8 [12]
monia83155 [2011-11-22 19:42]

to co tu piszecie co po niektórzy to aż nie chce sie tego czytać facet ma talent i tyle a zazdrość wasza nie zna granic czemu nie napiszecie o szpaku któermu sie już w główce poprzewracało!!!!

odpowiedz

Ocena: +10 [22]
~odpo [2011-11-21 22:45]

zaje..ta jest

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

Ocena: +9 [15]
~darius [2011-11-22 12:48]

fantastyczny człowiek, muzyk, artysta, filozof i bardzo dowcipny gość, bardzo lubię Gienka i szanuję

odpowiedz

Ocena: -9 [25]
polka487563 [2011-11-22 12:20]

płyta jest słaba!!!!!!!!!!! gość nagle beczy jak baran,śpiewa z jakąś nienaturalna manierą. kupiłam płytę ale zawiodłam się totalnie. od 1 do 10 daję 2! dziękuję, nie polecam. szkoda kasy. aha!! moja znajoma ostatnio przy przejściu, na którym grał, słyszała jak do dzieci proszących o autograf powiedział "spier...ć stąd". chłop ze wsi wyjdzie, wieś z chłopa nigdy. pozdrawiam wszystkich kulturalnych ludzi.

odpowiedz

pokaż 4 ukryte odpowiedzi

Ocena: +5 [7]
~robson [2011-11-22 12:11]

jaka jest?, pewnie okrągła

odpowiedz

Ocena: +11 [17]
~mikrus [2011-11-22 11:57]

na honorowym miejscu ta płyta, długo czekałem na taką jakość i klimat, gratuluję kapeli i wspaniałemu Gienkowi!

odpowiedz

Ocena: +12 [18]
~JA [2011-11-22 11:52]

Słucham płyty i jestem w siódmym niebie, czytam opinie - czytam własne myśli.

odpowiedz

Ocena: +12 [16]
~uwielbiam [2011-11-22 10:20]

uwielbiam pana Gienka kibicowalam mu wrz z corkami juz w mam talent nigdy dzieki niemu moja nastoletnia corka pokochala dzem jest prawdziwy i mow to co mysli

odpowiedz

Ocena: +11 [21]
~długi [2011-11-22 07:07]

trochę trzeba znać się na muzyce żeby docenić tę płytę, nie jest to łatwa muzyka ale ile radości daje melomanom

odpowiedz

Ocena: +8 [18]
~piksel [2011-11-21 16:58]

yes yes yes, na to czekałem, dzięki

odpowiedz

Ocena: +10 [20]
~anvE [2011-11-21 15:42]

świetna płyta, słucham

odpowiedz

Ocena: +8 [20]
~gabi [2011-11-21 15:22]

śliczniaste chłopaki a jakie utalentowane ho ho

odpowiedz