szukaj w serwisie

Gorące tematy

gorące tematy


więcej o...

24 StyczniaNajnowsze wiadomości

24 Stycznia Najnowsze plotki

Grupa Operacyjna - Materiał Wybuchowy

Mieszko, prowadź!
2010-02-08, autor: Waldemar Ulanowski, wp.pl
  A A A
 

Grupa Operacyjna już dawno mocno zakotwiczyła na polskiej scenie hip-hopowej. Najnowszy album Mieszka i Ziemowita wysuwa ich na poziom głównych rozgrywających nie tylko tego nurtu, ale całej krajowej pop kultury.


Z czystym sumieniem mogę stwierdzić, że Mieszko, czyli twarz Grupy Operacyjnej, stał się już rzecznikiem młodego pokolenia. Można mu wiele zarzucić, np. to, że czasem za bardzo skupia się na konfliktach z gwiazdami serwisów plotkarskich (vide sprawa Dody), ale wsłuchując się w "Materiał wybuchowy" należy oddać mu cześć za podjęcie tematów ważnych, a nawet bardzo ważnych.

Najlepszym przykładem jest zaangażowanie się zespołu w akcję kibiców walczących z Polskim Związkiem Piłki Nożnej. Singlowy "Pusty stadion (Koniec PZPN)" brutalnie pokazuje poważny problem, jaki dotknął polską piłkę - tak ważną nie tylko dla młodych ludzi. Mieszko idzie jednak dalej. Wskazuje młodzieży zagrożenia nowoczesności ("Dzieci Neo"), nowatorsko podchodzi do tabu, jakim są stosunki między rodzicami a dziećmi ("Rodzina"), przestrzega przed braniem każdej informacji za pewnik atakując ikonę dziennikarstwa Monikę Olejnik ("Pozory mylą"). Robi to błyskotliwie, celnie i interesująco. Czyżby Mieszko chciał zająć miejsce Kazika Staszewskiego, który pełnił podobną rolę w latach 90.? Naprawdę nie mam nic przeciwko temu.

Muzycznie na "Materiale wybuchowym" jest więcej niż ciekawie. Zespół nie trzyma się sztywno przyjętych norm hip-hopowych, ale zachodzi na teren klasycznego popu ("Lepszy świat"), podpiera się synth-popem wziętym wprost z lat 80. (chyba najlepszy na płycie "Wampir"), dorzuca mieszankę dubu i ragga ("Klątwa", "Dzieci Neo"). I może się to komuś podobać lub nie (szczególnie psioczyć będą rapowi ortodoksi, którzy zresztą już dawno temu postawili na Grupie Operacyjnej krzyżyk), jednak w "Materiale wybuchowym" jest wielki potencjał.
Waldemar Ulanowski, wp.pl
oceń
19
1
Podziel się
  • Skomentuj
  • WP
  • FB

Korzystanie z komentarzy FB oznacza akceptację regulaminu

REGULAMIN
Ocena: 0 [2]
~grupa op fan [2012-06-10 11:32]

kawałki są the best

odpowiedz

Ocena: 0 [2]
~NiKoLa [2010-12-06 11:36]

zajebista płyta!
Super kawałki! też znam całą na panięc.

odpowiedz

Ocena: 0 [2]
jagoda89 [2010-06-11 13:50]

Płytka super!
Wszystkie utwory znam na pamięć!

odpowiedz

Ocena: 0 [2]
~UsiwresŚćog [2010-02-14 16:03]

Mieszko zastąpi Kazika? buhahaha
Widzę, że krytyk który napisał tą recenzję zna się na muzyce porównując Mieszka do Kazika buhahaha. Szkoda słów...

odpowiedz

Ocena: 0 [2]
~digme [2010-02-10 18:47]

Go, GO, Go!!!
Dajesz Mieszko, chłopaku! Płyta max, jesteś ziom, klasa! Peja może ci buty czyścić!

odpowiedz

Ocena: 0 [2]
~Bullet [2010-02-09 08:33]

LOL
Szczyt badziewia i kiczu - słuchajcie tego jak chcecie ale nie nazywajcie tego Hip Hopem [ równie dobrze można powiedzieć, że Norbi to też raper.. DJ Bobo też rymuje ale nikt z niego rapera nie robi ] to tak jakby dode nazwać wokalistką rockową..

odpowiedz

pokaż 4 ukryte odpowiedzi

Ocena: 0 [2]
~buli [2010-02-09 14:20]

Najlepsza płyta w historu!!
Mega dobra!! Polecaaam! Zaje opinia!

odpowiedz

Ocena: 0 [2]
~Bolesław Śmiały [2010-02-09 14:19]

Mieszko, nie słuchaj wrogów
Ci co tak cie opluwają to małe myszki, które trzeba olać. Jesteś wporzo koleś. 3maj się!

odpowiedz

Ocena: 0 [2]
~LOL [2010-02-09 14:11]

Żart czy kpina?
Zastanawiałem się czy dzisiaj może być jakaś okoliczność, do której nawiązywałby autor w swoim artykule. Niestety ani to 1. kwietnia, ani dzień dziecka - a dzień bezpieczeństwa w internecie nijak nie podchodzi mi pod ten wybryk :)

odpowiedz

Ocena: 0 [2]
~oki [2010-02-09 12:48]

a ktro to ten mieszko? co on robi
A kto to jest ten mieszko. Z Mieszków znam tylko władcę Polski i producenta słodyczy.

odpowiedz

Ocena: 0 [2]
~gostek [2010-02-09 12:17]

Buheheheeh
Chyba kolega który pisał recenzje musi być strasznym fanem tych popeliniarzy gdzie tu mowa o hip-hopie czlowieku, gdzie ty byles jak w polsce sie rozwijal hip-hop a nie jekies hiphopolo bo tylko tak mozna nazwac te cioty.

odpowiedz

Ocena: 0 [2]
~To zart? [2010-02-09 11:11]

Prima aprilis?
Czy pan recenzent śmie zartować? Nie zauważyłem, żeby dziś był 1.4., ale trudno oprzeć mi się wrażeniu, że to naprawdę żart.

odpowiedz

Ocena: 0 [2]
~PLnK [2010-02-09 10:20]

MASAKRA
no nie watpie, jezeli czlowiek pisze ze sa to wyzyny sceny HH w Polsce to ja proponuje aby tego autora zwolnic, albo zeby lepiej zaczal pisac o scenie muzyki pop (znaczy sie Pol-pop czyli polskie gowno pop)tam moze sie sprawdzi pozdrawiam i wspolczuje pracodawcy...

odpowiedz

Ocena: 0 [2]
~znawca [2010-02-09 09:16]

Przecież utwory tego bedziewiastego zespołu to syf.
Owszem mają jakąś garstkę ziomków, którzy ich słuchają i się podniecają ich muzą, ale reszta olewa takich pseudo artystów.

odpowiedz

Ocena: 0 [2]
~Brahu [2010-02-08 18:56]

beczkowy rzut
Mieszko, wreszcie cie docenili, ale beka! 3maj się chopie, pozdro dla całego składu G.O.

odpowiedz

Ocena: 0 [2]
~StorN [2010-02-08 16:34]

Op na zawsze!
Również polecam chociaż kawałki na plycie mnie nie zaskoczyły mieszko zawsze byl i będzie góra!

odpowiedz

Ocena: 0 [2]
~jola91 [2010-02-08 16:04]

Owszem płytka kozak!
Bardzo mi się podobała!

odpowiedz

Ocena: 0 [2]
~korka [2010-02-08 14:24]

tytul
Zgadzam się, "Materiał Wybuchowy" to najlepsza płyta G.O. :))

odpowiedz