szukaj w serwisie

Gorące tematy

gorące tematy


więcej o...

24 KwietniaNajnowsze wiadomości

24 Kwietnia Najnowsze plotki

Bracia - Zapamiętaj

Cugowscy mówią: Zapamiętaj nas!
2009-12-31, autor: Lesław Dutkowski, megafon.pl
  A A A
 

Polacy z krwi i kości a grają i śpiewają tak, że niejeden artysta z Zachodu może pęknąć z zazdrości. Bracia pokazują, co to klasowy rock, oddający elegancki pokłon tradycji.

"Zapamiętaj" jest lepszy od debiutu - bardziej zróżnicowany, soczyściej brzmiący (świetne gitary; zapewne zasługa Michała Grymuzy, współproducenta krążka i znakomitego gitarzysty), z większym kopem (znakomity, "samochodowy" "Wiem czego chcesz"). Bracia potrafią przyłożyć potężnym riffem i ukoić subtelną partią, Piotr Cugowski drze się rozdzierająco ("Krzyczę", "Obojętność"), raczy nas słodkimi, nostalgicznymi partiami (singlowy przebój "Za szkłem"), idealnymi do rozkołysania tłumu. Mało jest u nas wokalistów potrafiących tak świetnie rockowo śpiewać, umiejętnie przekazywać emocje, jak na lekarstwo wykonawców układających śliczne harmonie wokalne niczym z najlepszych czasów nurtu AOR (słychać echa Boston, Journey, Foreigner, itp.). Ale muzyka Braci to nie tylko nawiązania do złotych czasów amerykańskiego melodyjnego rocka i hard rocka. Doszukamy się także inspiracji brytyjskimi klasykami z lat 70. (Deep Purple, Led Zeppelin, Thin Lizzy), jest trochę bluesa owiniętego w grubą hardrockową szatę ("Drugie dno" - zamieszczone także w wersji angielskiej), pobrzmiewa łagodniejsze, balladowe wcielenie Whitesnake ("Dlaczego") oraz rock w popowym kolorze. Walentynki coraz bliżej. Jeśli chcielibyśmy coś wyznać tego dnia ukochanej osobie, idealnym podkładem może być akustyczna ballada "Jesteś częścią mnie", bez nadmiaru słodyczy i grubej warstwy lukru, od której mdli. W energetycznym "Plastiku" (mocny punkt płyty) dostało się rodzimej celebrytce, która pokochała kolor różowy. Numerem jeden jest dość mroczny "Jutro zmienię wszystko", zaczynający się spokojnie, potem prowadzony przez masywną, zwalistą gitarę, by wyciszyć się i łagodnie doprowadzić nas do końca. To nie materiał na hit radiowy, ale do grania na żywo nadaje się idealnie. Na krążku i tak jest sporo piosenek, których potencjał komercyjny jest duży i to też jest progres w porównaniu z debiutem. Aczkolwiek Bracia nie są z tych, którzy nie śpią, myśląc o zdobywaniu list i mizdrzeniu się do wszystkich, w zamian stawiając na dobre, rockowe numery, które trafią do tych, którzy serce i duszę oddali dla mocnego, melodyjnego gitarowego grania silnie osadzonego w tradycji. Z takim talentem trzeba się urodzić. Zamiast z zawiścią pisać i mówić, że Piotr i Wojtek bez taty snuli by się po undergroundzie i nikt by o nich nie usłyszał, skupmy się na tym, że są w Polsce muzycy umiejący grać rocka na poziomie, którego nie wstyd prezentować na Zachodzie. Jeśli Bracia są znani, to dlatego, że coś potrafią, a nie z tego, iż są znani. "Zapamiętaj" to poważny kandydat do polskiej rockowej płyty 2009 roku.
Lesław Dutkowski, megafon.pl
oceń
1
0
Podziel się
  • Skomentuj
  • WP
  • FB

Korzystanie z komentarzy FB oznacza akceptację regulaminu

REGULAMIN
Ocena: 0 [0]
~Fiona [2010-01-06 21:50]

Świetna płyta!
Zgadzam się z recenzentem. Bardzo dobra, energetyczna płyta.

odpowiedz

Ocena: 0 [0]
~l [2010-01-06 21:25]

a i jeszcze
co do płyty jest zajebista i nic i nikt tego nie zmieni chłopaki do wszystkiego doszli sami ciężką pracą i życzę im aby się nigdy nie zmieniali bo tacy są wspaniali !!!!

odpowiedz

Ocena: 0 [0]
rockforever [2010-01-03 19:54]

Bracią są i nikt tego nie zmieni :D
Do wszystkich ludzi, którzy nie potrafią doceniac: wsłuchajcie się ludzie a jeśli chcecie oceniac zacznijcie od siebie. Nie ma lepszych od Braci. Bracia byli, są i będą bo my jesteśmy :*

odpowiedz

pokaż 2 ukryte odpowiedzi

Ocena: 0 [0]
~Prawda [2010-01-03 18:18]

COVEROVCY
Ładnie grają covery i niech na tym poprzestaną. A może do tanga trzeba dwojga niech zagrają.

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

Ocena: 0 [0]
~trish [2010-01-04 09:25]

przesłuchali....
jestem ciekawa czy ci, co w dziwny sposób komentują i płytę i sam zespół zadali sobie choć tyle trudu żeby przesłuchać krążek jeden jedyny raz - tak do końca, ze zrozumieniem - wątpię ... tematem jest płyta i jej recenzja, a nie rozważania w sumie 'o niczym'... osobiście polecam płyte wszystkim tym, którzy maja pojęcie co oznacza termin 'muzyka rokowa' - pozdrawiam

odpowiedz

Ocena: 0 [0]
~OBIEKTYWNY [2010-01-03 18:09]

JAKI TALENT
GDZIE TEN TALENT. ŚMIECHU WARTE.LEPIEJ NICH SIĘ WEZMĄ ZA UCZCIWĄ PRACĘ . NIE WRÓŻĘ IM ŻADNEJ SŁAWY.TO GRAJKOWIE TAK JAK DISCO POLO

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

Ocena: 0 [0]
~Piotrek [2010-01-03 10:08]

Piotr Cugowski ma zaje.....sty głos. Rewelka!
Kto się nie zgadza ten się nie zna. Tyle.

odpowiedz

pokaż 2 ukryte odpowiedzi

Ocena: 0 [0]
~gość [2010-01-03 10:41]

Czysty talent, wokal - złoto ;]
Bardzo ciekawa recenzja, płytę przesłuchałam i może nie jest mistrzostwem świata ale bardzo mi się podoba. W szczególności "krzyczę", "obojętność" czy "SLY" oraz tytułowe "zapamiętaj" zasługuje na uwagę ;] Jak najbardziej się zgadzam, chłopaki mają talent co udowodnili już nie raz.

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

Ocena: 0 [0]
~piter [2010-01-03 19:26]

zbadajcie RIVERSIDE
a pozniej o talentach piszcie.samo nazwisko eliminuje,po co komu trzecia liga,dno.

odpowiedz

Ocena: 0 [0]
~fuu [2010-01-03 12:59]

fuuuu
dla mnie od nich bije szroscią ... mysle ze ich sukces to zasluga tatusia a nie jakiegos talentu bo sa przecietni i przedawnieni mimo ze mlodzi.

odpowiedz

pokaż 2 ukryte odpowiedzi

Ocena: 0 [0]
~pol [2010-01-03 18:24]

technicznie sa O.K. ale brak im tego coś, co mają gwiazdy
.................

odpowiedz

Ocena: 0 [0]
~buhaha [2010-01-03 09:57]

zero +zero=zero
zero talentu,zero wygladu scenicznego,zero dla stacji kora ich emituje.

odpowiedz

pokaż 4 ukryte odpowiedzi

Ocena: 0 [0]
~Max [2010-01-03 16:31]

są pociągający..
w muzyce i śpiewie

odpowiedz

Ocena: 0 [0]
~Aśka [2010-01-03 16:03]

REWELACJA
Są rewelacyjni!Wokal to najwyższy poziom mistrzostwa.Jednak moim zdaniem borykają się z kompletnie nietrafionym repertuarem.Jeśli kiedyś przebrną tą granicę świat prawdziwej sławy przez wielkie S będzie stał dla nich otworem ,czego im szczerze życzę.Będę nadal uważnie obserwować ich poczynania.

odpowiedz

Ocena: 0 [0]
~pawel [2010-01-03 07:50]

noja
toto owszem,ale bracia....zapłacę,żeby nie śpiewali

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

Ocena: 0 [0]
~zdolni po prostu [2010-01-03 15:19]

ja ich zapamiętam
świetne głosy, utalentowani a że ze znanym nazwiskiem to kazdy z nas na ich miejscu by to wykorzystał

odpowiedz

Ocena: 0 [0]
~Green [2010-01-03 13:41]

Wspaniali.
Zgadzam się z recenzją w zupełności i dziękuję Braciom za te płytę. Nie zawiedli tych, którzy kiedykolwiek ich posłuchali, odstawiając na bok zazdrość, zawiść i zarozumiałość. Kawał dobrej muzyki na płycie, a co najważniejsze także na koncertach!

odpowiedz

Ocena: 0 [0]
~voytas [2010-01-03 11:36]

Najlepszy obecnie głos w Polsce...
słyszałem na żywo -reszta może się długooooooo uczyć .

odpowiedz