szukaj w serwisie

Gorące tematy

gorące tematy


więcej o...

14 ListopadaNajnowsze wiadomości

14 Listopada Najnowsze plotki

Agnieszka Chylińska - Modern Rocking

Boring shocking
2009-10-23, autor: Anna Szymla, Megafon.pl
  A A A
 

Co by o niej nie mówić, wie, jak poruszać masy. Takiego zamieszania, jak "Modern Rocking" dawno nie wywołała żadna płyta. Absolutnie rozumiem Agnieszkę Chylińską. Wiem, co ją pociągnęło w stronę popu. Będę zawzięcie bronić jej decyzji.

To szczęśliwa kobieta po 30., matka, gwiazda telewizji. Gdyby - przy obecnym wizerunku i stanie ducha - nagrała gniewną, rockowa byłaby po prostu nieautentyczna. Zresztą, sama, całkiem sensownie to wielokrotnie tłumaczyła. Niechętni wokalistce będą doszukiwać się komercyjnej prostytucji, jej sympatycy będą natomiast mówić o odwadze. Prawda leży pewnie gdzieś po środku. Niestety, mam z jej nowym obliczem ten sam problem, co z ostatnim albumem Chrisa Cornella. Nie chodzi o muzyczny kierunek, który obrała artystka, lecz o efekt końcowy. Podobnie jak "Scream", "Modern Rocking" to słaba płyta.

Zacznijmy od osławionego singla "Nie mogę Cię zapomnieć". Rzecz chwytliwa i przebojowa bez dwóch zdań. Za każdym razem, kiedy jednak włączam tę piosenkę, zaczynam sobie dośpiewywać "Call On Me". Podkład nieubłaganie przypomina hicior Erica Prydza z 2004 roku. Taki sam schemat obowiązuje przy reszcie nagrań. Tu wszystko brzmi znajomo, ale nie w taki przyjemny, "mamoniowy" sposób. Dominują słabiutkie bity i banalne electro, które dawno temu eksploatowali artyści z USA i Wielkiej Brytanii. I tak naprawdę zarzutów nie należy kierować pod adresem Chylińskiej, ile Planu B. Podczas gdy panowie Bartek Królik i Marek Piotrowski znakomicie spisali się przy Kukulskiej, świetnie dopasowując brzmienie do jej głosu i stylu, w przypadku pani Agnieszki poszli po linii najmniejszego oporu. Mamy tu kalki wszystkiego, co było modne w muzyce rozrywkowej przez ostatnią dekadę (komu "Powiedz" kojarzy się z The Streets?). Zero oryginalności. Wtórność i nijakość.

Potencjalnych, masowych hitów tu od groma, by wymienić "Foch" czy "Zimę". Materiał z "Modern Rocking" idealnie pasuje do ramówki RMF czy Radia Zet i jeśli komuś odpowiadają takie dźwięki, na pewno nie będzie zawiedziony. Jeśli dodamy do tego gigantyczną promocję, można z góry założyć, że to album skazany na sukces. Komercyjnie "Modern Rocking" się na pewno obroni, artystycznie - za żadne skarby.

Chylińska powiedziała, żeby nie przyzwyczajać się do jej popowego wcielenia, czekam więc na kolejną, inną płytę. Nie musi być rockowa, wystarczy, że będzie dobra.
Anna Szymla, Megafon.pl
oceń
0
0
Podziel się
  • Skomentuj
  • WP
  • FB

Korzystanie z komentarzy FB oznacza akceptację regulaminu

REGULAMIN
Ocena: 0 [0]
~Jaro [2010-03-23 15:24]

PHI
CO ZA ŻENUJĄCA RECENZJA

odpowiedz

Ocena: 0 [0]
~Michał (styrczek) [2010-02-05 10:54]

Wreszcie
Bardzo mi się podoba ta recenzja. Jedna z nielicznych obiektywnych w której opisuje się płytę a nie życiorys wykonawcy. Brawo!

odpowiedz

Ocena: 0 [0]
~Oled [2009-10-25 18:12]

NIESTETY ALE TO BEZNADZIEJNA STRONNICZA RECENZJA
Piosenki są wkręcające, piękne przystępne teksty, super zapamiętywalne melodie i mega produkcja muzyczna. "Zima" i "Powiedz" z pięknym romantycznym tekstem, "Ostatnia łza" będąca zgrabną "instrukcją" nowej odsłony Agnieszki, "Foch" - produkcyjny majstersztyk (połączenie Indie z nowoczesnym elektronicznym beatem i trancowymi gitarami z dub delayami), Plim plam - tradycyjne piosenkowe podejście do Rockowego utoru przełamene Indie beatem z super basem ala French Touch anno domini 2010. SUPER POŁĄCZENIE NIETUZINKOWYCH ARTYSTÓW. PODAJCIE CHOĆ JEDNĄ POLSKĄ PŁYTĘ NA TAKIM POZIOMIE. NIEDOCZEKANIE....

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

Ocena: 0 [0]
~anan [2009-12-07 15:19]

ty pionek jestes w d...e, g....o widziales cieciu

odpowiedz

Ocena: 0 [0]
~rock [2009-10-30 14:42]

Zawiedzony
Takiej popeliny poprostu się nie spodziewałem dla mnie chylińska muzycznie jest spalona napewno takiej płyty bym nie kupił

odpowiedz

Ocena: 0 [0]
~Gość [2009-10-27 12:45]

Rock i blues też o lat gra się na tych samych bitach
Do dziś wszelkie bity i całe electrozamieszanie czerpie choćby a może przede wszystkim z Kraftwerk. Co chwila słychać tu i uwdzie całe cytaty z ich płyt i to niezależnie od gatunku. Nikt nie ocenia ich czy są z tej czy innej dekady. Bluesa i Rocka wciąż gra się na tych samych bębnach, naciągach, strunach i efektach. I zwykle im prościej tym efekt jest lepszy. Płyta Agnieszki wchodzi w łeb, czy się lubi taką muzę, czy nie i są tam kawałki do zagrania na ostro i cool. Większość krytyki wychodzi od ludzi, z wąskim horyzontem, zafiksowanych na swoim gatunku i trudno im przestawić zwrotnicę i przytupnąć nóżką w innym niż dotychczas tempie. Żadnego innego artysty w naszym kraju nie stać na taą woltę. Mam nadzieję, że kolejna płyta będzie równie zaskakująca. POLECAM. Część recenzentów niestety to niespełnieni muzycy, próbujący leczyć swoje kompleksy.

odpowiedz

Ocena: 0 [0]
~xyz [2009-10-27 08:41]

D.N.O.DNODNODNODNODNODNODNODNODNODNODNODNODNODNODNODNODNO!!!!

odpowiedz

Ocena: 0 [0]
~xyz [2009-10-27 08:38]

DNO
O.N.A> teraz spokojnie można mówić D.N.O. lub masakra i kupa!!!!!

odpowiedz

Ocena: 0 [0]
~mm [2009-10-25 22:48]

Bardzo trafna recenzja
Ta recenzja dokladnie odzwierciedla to co mysle. Kazdy kto jest minimalnie osluchany z muzyka przyzna racje. Tyle.

odpowiedz

pokaż 2 ukryte odpowiedzi

Ocena: 0 [0]
~xXx [2009-10-26 21:50]

!!
nie zgadzam sie, plyta bardzo dobra, moze lepszy wizerunek rockmanki ale ta tez ok

odpowiedz

Ocena: 0 [0]
~jojo007 [2009-10-26 19:21]

dno
Ta płyta jest fatalna. Nie tego się po Chylinskiej spodziewałem. Nie tak dawno nabijała się z byłych kolegów z zespołu (obecne Kombi), że przebrali się w jedwabne koszule i robią komercję. Teraz robi to samo. Żal.

odpowiedz

Ocena: 0 [0]
~Greg [2009-10-26 19:08]

Ani to głosu, ani urody, mierny talent naciągany pod tatusia.
A to ogromne parcie na szkło sprawi, że ta dziewczyna sama sobie kiedyś krzywdę zrobi.

odpowiedz

Ocena: 0 [0]
~katka [2009-10-26 19:00]

zgadzam sie w 100% z ta recenzja...
Plyta jest plytka i slaba. Bylam wielka fanka Chylinskiej za czasow o.n.a. i to bylo cos. Jako jej ex fanka cieszy mnie jej usmiech i radocha z aktualnego zycia, ale dla mnie jako fanki rocka ta muza jest nie do przyjecia. Popu tez slucham, ale takiego chlamu dawno nie slyszalam. Te bity sa tak daremne i staroswieckie, ze juz chyba gorzej byc nie moglo. Jedyne 2 piosenki, ktore zasluguja na uznanie to Plim Plam i Niebo i tyle. Szkoda!

odpowiedz

Ocena: 0 [0]
~zorro [2009-10-25 10:23]

A KTO to jest pani Anna Szymla ..
jakoś nie słyszałem żadnego z Jej dzieł - wokalmo-sceniczno-rozrywkowych... Kolejny raz sprawdza się powiedzenie, że " Krytyk to mierny, niespełniony artysta".

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

Ocena: 0 [0]
~bejb [2009-10-26 18:41]

słuszna recenzja
chylińska to dno i tyle, mam prawo tak myśleć i możecie mi skoczyć. Ta cała Szymla dobrze napisała

odpowiedz

Ocena: 0 [0]
~buahaha [2009-10-25 23:25]

ta "recenzja" poprzez swoją stronniczość i nieobiektywność
nie pozwala słuchaczowi samemu ocenić. Do tego jest niemerytoryczna, a porównania nie trafne.

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

Ocena: 0 [0]
~buahaha [2009-10-25 23:28]

a może chodzi Ci że MUSZĄ być ALTERNATYWNE?
jak wszystko dzisiaj? nie znasz się na tej muzie to nie pisz recenzji...

odpowiedz

pokaż 2 ukryte odpowiedzi

Ocena: 0 [0]
~Demonika [2009-10-25 23:35]

Dobra recenzja
Recenzja mało malownicza, ale obiektywna. Widać, że autorka jest osobą wymagającą. Nie trawi byle chłamu jak większość komentatorów. Moim zdaniem Powinna Pani popracować nad opisywaniem samej muzyki.

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

Ocena: 0 [0]
~buahaha [2009-10-25 23:35]

Najnowszy numer Madonny też przypomina gatunkiem "Call On me"
tak samo Benny Benassi, Armand Van Helden i wielu innych. ale ty nie słuchasz takiej muzy i dla Ciebie wszystko brzmi tak samo. Mógłbym powiedzieć, że dla mnie wszystkie kapele alternatywne nad którymi teraz pieją dziennikarze brzmią JEDNAKOWO !!! ale jestem osłuchany i w życiu bym nie napisał tak nieobiektywnej recenzji mającej na celu ... właśnie nie wiem co? Ja tu widzę myślenie z cyklu : "nie znam się na muzie to pojadę po Chylińskiej bo łatwiej niż napisać coś merytorycznego?!!!"

odpowiedz

Ocena: 0 [0]
~buahaha [2009-10-25 23:27]

"Dominują słabiutkie bity i banalne electro ?"
to jakich Ty bitów szukasz? udziwnionych i krzywych?

odpowiedz